Био амарант 250гр.

Био амарант 250гр.

Производител:Био Класа
Код на продукт:1285
Наличност:Очакваме Доставка
Цена: 2.50 лв

Амарантът представлява средно високо, широко-листесто, храстовидно растение, което достига височина около 1м 50см и произвежда светли цветове, съдържащи голямо количество семена. (Едно растение от амарант може да произведе повече от 60 000 семена). Амарантът е родственик на добре познатите цвекло, спанак, киноа и др, представител на семейство Chenopodiaceae. Поради тази причина някои от хранителните му характеристики са повече сходни с тези на тъмно зелените зеленчуци, отколкото с тези на зърнените култури, които са представители на съвсем различно семейство. Подобно на киноата и просото, амарантът не е зърно на теория, но поради използването му в комбинация с други зърнени култури в някои ястия, се счита за такова. По отношение на съдържанието му е известно, че е богат на солидно количество витамини, минерали и аминокиселини, наподобявайки и напомняйки на другите житни култури (като пшеница, напр.). Важни характеристики на амаранта, отличаващи този растителен вид от останалите, се свеждат до четири основни хранителни вещества. Едно от тях е аминокиселината лизин. Повечето от другите житни култури са с ниско съдържание на тази аминокиселина. Амарантът дори съдържа 2 пъти повече лизин, отколкото пшеницата. Следват минералите: калций, желязо и магнезий. В амарантът има четири пъти повече калций и два пъти повече желязо и магнезий от пшеница. Друго предимство е, че амарантът може да бъде варен по подобие на добре познатите ни зърнени култури, като се получава структура на овесена каша. Може да бъде комбинирано с други зърна, а също може да бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.
Според кулинарни специалисти термично обработеният амарант е със значително подобрени вкусови качества. Препоръчително е амарнта да бъде накиснат във вода за 10-12 часа преди, което обуславя запазването на хранителните му качества. Не е препоръчително варене на много висока температура. Друга алтернатива за приготвяне се явява пукането му на тиган като царевицата. От друга страна те могат да бъдат смлени с машинка за мелене на кафе и да се получи амарантово брашно. Полученото брашно може да бъде използвано самостоятелно или да се смесва с други видове брашна (пшенично, овесено, царевично и др.) в съотношение 1:3 за изпичане на хляб и сладкарски изделия.
Амарантът бил познат на човечеството още от древността (14-16 век), като бил основна зърнена храна на ацтеките. Още повече – за тях амарантът притежавал свръхестествени сили. По време на испанското нашествие над ацтекските племена (1521 г.), всички растения от амарант били унищожавани с цел ограничаване на човешките жертвоприношения, тъй като се смятало, че растението имало важна роля. В тази връзка използването му, притежанието му или разпространението му били строго забранени и наказвани. Името му произлиза от гръцката дума „ἀμάραντο“ (amarantos), която в буквален превод означава „неувяхващ“.
 
Употреба: може да бъде варен като другите зърнени култури,  да бъде комбиниран с други зърна, а също да и бъде изпукан на тиган като царевица, което му придава вкус на орех и хрупкавост.

Напишете ревюNote: HTML is not translated!

Лош           Добър