ЯЖТЕ ХРАНИ С БОГАТО СЪДЪРЖАНИЕ НА СЕЛЕН КАТО ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ПРОБЛЕМИ С ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА!

Дата: 2015-04-23 Плреглеждания: 1209 Коментари: 0

Селенът е от съществено значение за ДНК, хормоните на щитовидната жлеза, превенцията от рак и намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания.Също така и при заболявания на очите. Има свойството да неутрализира свободните радикали. 

Липсата му в организма ни намалява имунната защита и ставаме податливи на много болести, за които се налага сериозно лечение.

Хранейки се с храни, богати на селен, ние ще предпазим организма си от рак, болести на щитовидната жлеза, стомашни проблеми и очни заболявания.

Зърнени храни и зеленчуциКато цяло зърнените храни и зеленчуците са беден източник на Селен.В овсените ядки,в пълнозърнестия хляб с квас и в пълнозърнестите спагети е най-високото съдържание от  всички зърнените храни.В храни като киноа, канихуа и амарант също се съдържа Селен, но в малки количества. Зеленчуците са сравнително беден източник на селен – има го в малки количества в спанака, в картофите и в бобовите растения.

ЯдкиВ почти всички сурови ядки има селен. Най-важни безспорно са бразилските орехи. В 100 грама от тях се съдържа 1500 мкг* Селен

*Препоръчителната доза на селен за възрастни от 19 до 50 години е 55 микрограма (мкг) на ден.

Фурми - Ако искате да увеличите дневния си прием на селен, добавете фурми към храненето си. Порция от една чаша фурми ви предоставя 4,4 мкг селен

Банани - Едни от най-популярните и лесно достъпни плодове – бананите, също са добър източник на селен. В 1 чаша нарязани банани има 1,5 мкг селен. Ако добавите към нарязания банан овесени ядки и мляко – това е една перфектна закуска с добро съдържание на полезния минерал.

Морски даровеедни от най-добрите източници на Селен са от морското царство. Скариди, калмари, миди, риба тон и сьомга – една порция от 100гр. от тези морски дарове е достатъчна да покрие дневните ви нужди от ценния минерал!Също така и водорасли като спирулина, хлорела и келп съдържат от полезния минерал.

Млечни продуктине са за подценяване и млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал – също са добър източник на Селен.При тях е важно да подбирате органични, за да сте сигурни, че наистина ще си набавите полезните вещества!

Източник: lekuva.net

Остави коментар

Анти Спам