Масло от карите  и лавандула 90гр.

Масло от карите и лавандула 90гр.

Код на продукт:413
Наличност:Очакваме Доставка
Цена: 20.35 лв

Нерафинираното масло от карите съдържа витамини A, E, F, което го прави чудесен овлажнител. Чистото българско масло от лавандула успокоява и омекотява кожата. Комбинирахме внимателно тези две масла при температура под 40°C, за да получим богат балсам и запазим всички естествени регенериращи и успокояващи свойства на маслата.  

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Нанесете върху лицето и тялото за дълбоко възобновяване и омекотяване на кожата. Идеално за всички видове кожа, които се нуждаят от подхранване и овлажняване. Успокоява възпалената и раздразнена кожа.

СЪСТАВ (INCI):

*Butyrospermum parkii butter (Био нерафинирано масло от карите), *Lavandula officinalis oil  (Био българско масло от лавандула).

Съхранение: Не забравяйте, че маслата не обичат високи температури. Ако оставите кутийката на плажа или на много топло място, маслото ще се разтопи и е възможно да се получат малки бучици. Това е нормално и не трябва да ви притеснява - може отново да използвате любимото си масло, което е по-меко и с лек пилинг ефект.
Съхранявайте далеч от слънчева светлина и по възможност на тъмно и хладно място.

100 г


Масло от КАРИТЕ

100% чисто и нерафинирано масло от карите (ший). Добива се от ядивните плодове на африканското дърво Butyrospermum Parkii. Има бежово-кремав цвят („слонова кост“) и характерен опушен аромат. Основен поминък на населението на юг от Сахара, ценното масло се използва от векове в разкрасителните ритуали и в кухнята и може би затова по тези ширини е известно още като „женското злато“. Освен че готвят с него, жените в Буркина Фасо, Нигерия, Гана и Мали приготвят домашен сапун, восък за свещи, овлажняват лицата си, омекотяват напуканите си устни и пети, подхранват косите си.

КАЧЕСТВА:

Овлажнява

Маслото от карите хидратира, омекотява и балансира кожата. Повлиява добре сухата и зряла кожа, включително и по-специфични състояния като екзема. Дълбоко проникващите му свойства го правят подходяща грижа за напукани устни и пети, загрубели лакти и колена.

Потушава възпаленията

Естествените му противовъзпалителни качества облекчават болезнените усещания при повърхностни рани и изгаряния, премахват чувството за опъване след излагане на слънце, изсветляват белези и стрии, намаляват паренето при ухапване от насекоми, отпускат мускулите след тежки физически натоварвания.

Антиейдж действие

Маслото от карите подобрява еластичността и гъвкавостта на кожата, което обяснява антиейдж ефекта, открит от африканките още в древността. Това се дължи на комбинацията от мастни киселини, феноли (притежават антиоксидатни свойства), витамин А и Е. Те действат синергично, стимулирайки производството на колаген в кожата и предпазвайки от образуване на свободни радикали на клетъчно ниво.

СЪСТАВ

Маслото от карите съдържа следните мастни киселини: 
олеинова (40-60%) 
стеаринова (20-50%) 
линолова (3-11%) 
палмитинова (2-9%) 
линоленова (<1%) 
арахидова (<1%) 

Топи се при около 38°C (много близко до човешката телесна температура). Ето защо е твърдо на стайна температура, но бързо омеква при контакт с кожата и попива лесно.

Традиционният метод за извличане на нерафинирано масло от ший се състои в следните стъпки:

Отделяне:

Външната пулпа на плода се отделя, а зърната се оставят да изсъхнат, след което се премахва твърдата им обвивка.

Надробяване:

Това става с помощта на хаван и чукало.

Изпичане:

Намачканите плодове се изпичат в големи гърнета над открити дървени пещи, като постоянно се разбъркват с дървени лопати, за да не загорят. Точно от този процес се образува типичния опушен аромат на нерафинираното масло от ший.

Намачкване:

Изпечените плодове от ший се намачкват до сравнително гладка текстура, като се прибавя вода и пастата се размесва добре на ръка.

Отделяне на маслото:

Образувалата се тесто-подобна смес се омесва в огромни корита. Добавя се вода, при което маслото изплува на повърхността – това се получава, защото молекулите на мазнината са хидрофобни, не се разтварят във вода и понеже са по-леки като маса, се издигат нагоре, образувайки филм над водната повърхност. След това водата се отцежда, а останалите масла се разтапят на бавен огън (преди това са със сирениста консистенция). По време на финалния етап се изпарява и останалата вода.

Събиране и оформяне:

Маслото, което вече е добило кремав или златистожълт цвят (в зависимост от реколтата), се изгребва от съдовете, оставя се на хладно да се втвърди, след което се оформя на топчета.
 

ЛАВАНДУЛА

Лавандулата (Lavandula Officinalis) е силно ароматен храст, известен с характерния си нежен цвят, упойващ мирис и силна приспособимост към неблагоприятни атмосферни условия. По нашите ширини снопчета изсушената лавандула е традиционно се слагат гардероба за аромат и като средство против молци. За разлика от насекомите, които не понасят дъха й, за човешките сетива той е изключително приятен и успокоителен. Маслото от лавандула е най-популярно именно с тези си качества – то отпуска, намалява напрежението и стреса, може да настрои за сън. 3-4 капки чисто масло от лавандула на възглавницата е изпитан народен лек против безсъние. Всъщност, този еликсир със сладък дъх е популярен още от древноримско време – те го използвали в прословутите си обществени бани за аромат и за да омекотят кожата. Днес лавандуловото масло е ключова съставка в ароматерапията, билковите лечители го ценят заради терапевтичните му свойства, а привържениците на натуралната козметика – заради подхранващите му свойства. И тъй като е етерично масло и не бива да се нанася в концентриран вид върху кожата, винаги трябва да се смеси с базово. В нашата смес ние използваме широкоспектърното масло от карите (ший). 

КАЧЕСТВА:

Мускулни болки и стрес

Маслото от лавандула е особено ефективно, ако чувствате напрежение в мускулите или сте претърпели контузия. Действа облекчаващо и при уморени ходила, омекотява зоните с много суха кожа като колена, лакти и пети. Попива бързо, а разпръскващият се наситен аромат премахва тревожността – действа като природно успокоително. Ако не спите добре, втрийте малко количество от нашето Масло от карите с лавандула - 100% чисто и нерафинирано в ходилата си – ще видите, че наистина действа.

При изгаряния

Лавандуловото масло е добър антисептик, оказва противовъзпалителен ефект и стимулира регенерацията на тъканите. Последното го прави и подходяща анти ейдж грижа. Най-забележителният му ефект обаче може да се види при повърхностни рани, драскотини и изгаряния – то отнема от парещата болка и предпазва от появата на мехури при по-малките изгаряния. Може да се използва и като грижа за след слънце – намалява чувството за опъване и сухота в кожата.

Напишете ревю



Note: HTML is not translated!

Лош           Добър