В древността лешниците са били символ на богатство, мир, здраве и власт. Ядката е изключително полезна за здравето и освен, че зарежда с енергия за целия ден, тя дава и полезни мазнини, от които телата ни имат нужда. Те помагат да се понижат нивата на лошия холестерол в нас и да се увеличат съответно тези на добрия. Лешниковите ядки съдържат всички нужни на човека хранителни вещества – протеини, мазнини, въглехидрати. Ядките подобряват работата на мозъка и стимулират паметта и вниманието. Полезни са както за деца, така и за възрастни хора: ускоряват обмяната, стабилизират имунната система след прекарани болести и изтощение.

Маслото от лешник съдържа олеинова, линолова, омега-3, омега-6, омега-9 и други ненаситени мастни киселини. В ядката на лешника се съдържат 15% белтъчини, 61% мазнини и останалото е въглехидрати и други вещества. В него преобладават ненаситените мазнини – 88% от всички, полиненаситени – 18 %  наситени – 7%  и мононенаситени -73% , което го правят много хранително и полезно за здравето. Маслото от лешник е ефективно за сърцето, за регенерацията на кожата, за периферната и централната нервни системи, при депресивни състояния. То е сред най-богатите източници на олеинова киселина след зехтина, рапицата и маслото на гроздовите семки. Линоленовата мастна киселина също е много необходима за организма, освен това той трудно я набавя и затова е нужно балансирано хранене с всякакви храни, които я съдържат, сред тях са и ядките на лешника. Едно от най-полезните свойства на линоленовата мастна киселина е да предпазва от вредните ултравиолетови и рентгенови лъчи. Затова растителни масла, които я съдържат като маслото от лешник се използват в козметични кремове срещу слънце.

Добре е да се помни едно важно условие за всички ядки и растителни масла включително и маслото от лешник за нашето здраве е, че те са по-полезни в сурово състояние. По принцип термичната обработка ги окислява, което не е здравословно.