Винарната на Орбелус се оказва постройка във формата на огромна полу бъчва от дърво и стъкло, която се забелязва отдалеко с блестящите отражения на слънчевите лъчи върху нея. Тук се произвеждат, отлежават, бутилират и дегустират червените и бели вина от био грозде с марката Орбелус. Лозовите масиви на винарната са разположени в едни от най-добрите винарски райони в страната, намиращи се по долината на Струма край Мелник. Тук и теренът, и климатът благославят лозите за по-добра родитба. Средно годишните температури в района са около 13 градуса, почвите са глинести и проветриви, а наоколо са седем красиви планини: Пирин/старото име е Орбел/, Огражден, Малашевска, Славянка и т.н. И още нещо, чувства се полъхът на Бяло море, разказват двамата русенци. Те не само разгледали винарната но дегустирали вината, дори ги поканили да се включат в гроздобера.

Собствениците на биомагазина  Ралица и Мариян

Собствениците на биомагазина Ралица и Мариян

Винарна Орбелус започва производството на вина от био грозде през 2004 година. Лозята не се торят, а само два пъти в годината се пръскат с контактни био препарати. И лозята, и виината на винарната са сертифицирани за био продукция по българските стандарти. Орбелус произвежда десетина вида вина, предимно червени и бели, а отскоро и розе. Освен това, всяка година винарната пуска по едно оргинално червено или бяло вино, кръстено „Хрумки“. То представлява импровизиран купаж от бели или червени сортове, според хрумването на технолозите. Но иначе, повечето от вината са създадени от сорта Широка мелнишка лоза и разновидностите му, който вирее най-добре в този район.

Биомагазинът „Тайната градина“/ The Sеcret Garden/  е мястото в Русе, където могат да се намерят различните видове био вина с марката Орбелус

Биомагазинът „Тайната градина“/ The Sеcret Garden/ е мястото в Русе, където могат да се намерят различните видове био вина с марката Орбелус

Макар и млада изба, Орбелус вече е носителка на престижни награди от различни конкурси, като Винобалканика, международния форум в Тесалоники и от Selection Mondiales des Vins. Червените вина на Орбелус, които обират златни и сребърни медали, са Орбелус Мелник, Орбелус Гетика и Орбелус Прима, но не са за подценяване и белите Орбелус Орелек. Подобно на повечето червени, и белите вина са купаж от различни сортове био грозде. Червени, бели вина, както и розе Орбелус, в Русе могат да се намерят единствено в биомагазина на Ралица и Мариян „Тайната градина“. Двамата уточняват, че вината се съхраняват в специални френски дъбови бъчви с различна вместимост. Вътрешността им е обгорена по специален начин, който придава на виното специфичен аромат.

Всъщност, не е нужно да се разказва за био вината, предлагани в магазина The Secret Garden, а просто да се опитат. Със сигурност биха доставили удоволствие и биха били чудесен акцент на трапезата. И една подробност, в полза на биовината Орбелус. Преди да напиша тези редове за сайта „Здраве да е“, пуснах във Фейсбук снимка на Ралица с бутилка бяло и червено вино от избата край Мелник. На секундата една жена написа:“Това е Орбелус Гетика, любимото ми вино!

 

 

 

 

Една наша разходка до уникалната винарна Орбелус описана по наша молба от нашата приятелка Валентина Караджова!

Източник: zdravedae.com