Зърнени храни и зеленчуциКато цяло зърнените храни и зеленчуците са беден източник на Селен.В овсените ядки,в пълнозърнестия хляб с квас и в пълнозърнестите спагети е най-високото съдържание от  всички зърнените храни.В храни като киноа, канихуа и амарант също се съдържа Селен, но в малки количества. Зеленчуците са сравнително беден източник на селен – има го в малки количества в спанака, в картофите и в бобовите растения.

ЯдкиВ почти всички сурови ядки има селен. Най-важни безспорно са бразилските орехи. В 100 грама от тях се съдържа 1500 мкг* Селен

*Препоръчителната доза на селен за възрастни от 19 до 50 години е 55 микрограма (мкг) на ден.

Фурми - Ако искате да увеличите дневния си прием на селен, добавете фурми към храненето си. Порция от една чаша фурми ви предоставя 4,4 мкг селен

Банани - Едни от най-популярните и лесно достъпни плодове – бананите, също са добър източник на селен. В 1 чаша нарязани банани има 1,5 мкг селен. Ако добавите към нарязания банан овесени ядки и мляко – това е една перфектна закуска с добро съдържание на полезния минерал.

Морски даровеедни от най-добрите източници на Селен са от морското царство. Скариди, калмари, миди, риба тон и сьомга – една порция от 100гр. от тези морски дарове е достатъчна да покрие дневните ви нужди от ценния минерал!Също така и водорасли като спирулина, хлорела и келп съдържат от полезния минерал.

Млечни продуктине са за подценяване и млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал – също са добър източник на Селен.При тях е важно да подбирате органични, за да сте сигурни, че наистина ще си набавите полезните вещества!

Източник: lekuva.net