Вие питате - ние отговаряме! Получихме няколко запитвания относно разликата между, жълтата, черната и червената мака. Темата доста интересна и се надяваме да ви заинтригуваме и да ви запознаем с фактите и ползите. Приятно четене! 

Какво е Мака ?

Мака, или пеурански женшен (Lepidium meyenii), е ядливо двугодишно растение от рода Brassicaceae, което произхожда от Южна Америка и вирее във високопланинските части на Андите.

Ядливата част от растението е коренът, който представлява нишестена грудка, подобна на ряпа.

Считат мака за супер храна, тъй като притежава множество благоприятни за здравето качества. В Перу коренът от мака е неразделна част от дневното меню на деца и възрастни, главно поради факта, че на голяма надморска височина виреят предимно две култури – картофи и мака, но също така и поради стойността на мака като храна, която поддържа силата и издръжливостта на организма.

Също така мака се счита за натурален афродизиак, който подобрява либидото както при мъже, така и при жени, и повишава енергията, поради което е предпочитана добавка към режима на спортисти и хора с активно ежедневие.з

Обичайно коренът от мака се изсушава и стрива на фин прах, който се добавя към напитки, сладкиши или други храни. Това е и видът, в който ще откриете мака в търговската мрежа.

Мака на прах е подобна на брашното и затова е подходяща като добавка към много видове рецепти.

Видове мака:

Всеки сорт мака е специфичен по своя състав и въздействие. Различаваме следните основни видове:

Жълта мака

Прахът е светлокафяв на цвят, с остър вкус. Този сорт облекчава симптомите в менопаузата и върши чудесна работа за балансиране на хормоните в женското тяло. Също така помага за поддържане на красива и здрава, сияйна кожа.

Червена мака

Това е рядък вид на перуанския корен, който съдържа най-много антиоксиданти. Червената мака е полезна за постигане на добър хормонален баланс, подобряване на настроението, увеличаване на силата и издръжливостта, намаляване на умората и стреса и облекчаване на симптомите на депресия.

Черна мака

Доста често този сорт се нарича естествена виагра. Той помага за изграждането на мускулна маса при спортисти, действа като естествен антидепресант и подобрява паметта и процесите на учене.

Състав на мака:
Коренът от мака съдържа главно въглехидрати, протеини, мазнини и хранителни фибри. Освен това е богат на антиоксиданти, аминокиселини и растителни стероли и е добър източник на витамин C, D, E и B6, желязо, магнезий, селен, калий и калций.

Има ли странични ефекти от консумацията на мака ?
Като цяло консумацията на мака се счита за напълно безопасна.
При доказани проблеми с функцията на щитовидната жлеза се препоръчва да се избягва консумацията на мака.
При бременни и кърмачки е препоръчителна консултацията с медицински специалист преди включването на мака в обичайния хранителен режим.
Мака е и естествен антиоксидант, следователно предлага известна защита срещу увреждането на кожата от радиацията на слънчевите лъчи, но само при прилагане директно върху кожата, а не при консумация.
Въпреки това не се препоръчва да се използва в чист вид като единствен фактор за слънцезащита, тъй като SPF факторът е незначителен.

Как да използваме мака?
Брашното от мака е подходяща добавка към напитки, сладкиши и десерти като палачинки, например, а също и към супи или рецепти с печене.

Както всяка друга добавка, мака не бива да се приема в големи количества. За начало е хубаво да се започне с по-малки количества от половин чаена лъжичка на ден, като една супена лъжица е средната дневна доза. Препоръчително е да се правят почивки през няколко дни, ако консумирате мака всеки ден.

Маката е била високо ценена в продължение на векове като храна-чудо, така че не е изненада, че се е превърнала в задължителна добавка към смутита, сокове, сурови десерти и салати. Не добавяйте маката към горещи ястия и избягвайте варенето, тъй като тя ще изгуби положителните си качества.

Освен като хранителна добавка с изключителни качества, мака е известна и с козметичните си качества. Поради положителното влияние върху хормоните и съдържанието на витамини и минерали мака помага с редуциране на ефектите от стареене, обновява кожата и я прави сияйна.

Чрез съдържанието на витамини С, D и Е в мака се подпомага и регулира естественият колаген и се неутрализират свободните радикали, които причиняват увреждане и възпаление на кожата.