Елда, насипна

Елда, насипна

Код на продукт:2963
Наличност:В наличност
Цена: 11.00 лв

* ИЗБЕРИ:

Елда (в превод от лат.: Fagopyrum) принадлежи към род покритосеменни растения от семейство “Лападови” (Polygonaceae). Родината на елдата е Индия, но най-популярна е в Русия (наричат я „гречка“). Едногодишната елда е растение с бели цветове и с плод, наподобяващ торбести кутийки. Някои видове се използват като зърнена храна, въпреки че не са част от семейство “Житни” (Poaceae).


Лечебните свойства на елдата са малко известни у нас, но широко използвани в Русия и Украйна. Там и децата познават т.нар. “ черна каша”. Заради особените й хранителни свойства и високото съдържание на енергийни вещества тя е наречена: “богатирска”, а руските селяни са сътворили в нейна чест поговорката: "Не е страшен студът навън, когато на котлона къкри каша от елда". Това растение се отличава с мекост, добър вкус и калоричност. Тези вкусови качества се дължат на наситените, лесно разтворими и усвоими белтъци в елдата, на нейните диетични качества, съдържанието на желязо, кобалт, калий, фосфор, йод, мед, цинк, бор и други микроелементи. Благодарение на хранително-вкусовите си качества елдата се превръща в пълноценен заместител на месото.

Състав:

Витамините от група В, лизинът и  метионинът в елдата са повече отколкото в останалите зърнени храни. Голямото количество желязо, което съдържа тази култура, позволява елдата или “гречката”, както я наричат руснаците, да се използва за лечение на анемия. В състава на елдата влизат и органични киселини - лимонова, малеинова, ябълкова, както и голяма доза фолиева киселина, която стимулира кръвообразуването, повишава издръжливостта и съпротивителните сили на организма към много болести.

Свойства:

• Елдата намалява нивото на холестерола и риска от сърдечни заболявания. Богата е на микроелементи и лекарите я ценят поради високото й съдържание на рутин - вещество, което укрепва съдовата стена и намалява риска от увреждания.
• Елдата увеличава мускулната сила и издръжливост, поради тази причина е изключително ценна за спортуващите.
• Елдата подхранва кожата, косата и ноктите, благодарение на запаса от желязо, калций, калий, фосфор, йод, цинк и др.
• Елдата помага за забавяне процесите на стареене, поради богатото й съдържание на флавоноиди.
• Нещо повече: В руската народна медицина се смята, че продължителната употреба на каша от елда помага при псориазис!

Здравословен живот с eлда:

• Елдата е храна, която диетолозите препоръчват да се включва в менюто на пациентите с анемия, захарен диабет, затлъстяване. Тя е полезна и при заболявания на нервната система, при нарушена функция на черния дроб и зрението.
• Елдата може да се използва в детското хранене още след първите 4-6 месеца. Тя не съдържа глутен, което дава възможност да се разнообрази менюто на децата с глутенова ентеропатия. Изключително подходящо е използването й при приготвяне на каши, кисели супи.

Препоръки:

• При покупка на зърно от елда най-добре предпочитайте сурова, която е с бледожълт цвят. Зърното, преминало високотемпературна обработка и престояло известно време, губи свойствата си и се превръща в строителен материал без акумулация на жизнена сила.
• При приготвяне на елдата е препоръчително да не се измива предварително с вода и при процеса на варене да не се прибавя голямо количество вода.

 

Напишете ревюNote: HTML is not translated!

Лош           ДобърСвързани продукти (1)