Конопени семена, белени насипни

Конопени семена, белени насипни

Код на продукт:463
Наличност:В наличност
Цена: 42.00 лв

* ИЗБЕРИ:

Белени конопени семена, био земеделие, произход: Румъния


Конопът е представител на вида “Cannabis”. Учените са откривали отпечатъци от конопени влакна в керамични изделия още в периода на Каменната епоха. Въпреки общоприложимостта в различни сфери на бита, първоначалната асоциация на думата се свързва с индустриалния коноп. Ранната употреба на конопа включва използването на конопени влакна за дрехи, обувки, въжета и т.н. По природа конопът е „био”, тъй като не се нуждае от торове, химикали и пестициди. Той расте почти навсякъде на планетата. Консумацията на коноп и конопени семена от човека има дълга история. Конопените семена са особено популярна здравословна храна, тъй като са много богати на хранителни вещества, като мастни киселини тип омега, аминокиселини и минерали.

Коноп и THC

Когато става дума за коноп за хранителни, текстилни и козметични цели (известен също като „индустриален“ коноп), се използват специално култивирани кръстоски Cannabis. Предназначените за ежедневна употреба сортове са селектирани така, че да не съдържат от психоактивното вещество THC (на което дължи ефекта си марихуаната).

Растението има общо три големи подвида:

Cannabis sativa, Cannabis indica и Cannabis Ruderalis.

Конопените семена и конопеното олио/масло не съдържат THC по две причини:

- Добиват се от индустриален коноп, който не съдържа ТHC
- Веществото THC се локализира в листата, а не в семките/семената и извличаното от тях масло.

Състав:

Около 35% от конопеното семе се състои от мазнини. Мазнината в конопеното семе съдържа 80% есенциални (незаменими) мастни киселини – линолеинова киселина (ЛК/LA, 50-70%), алфа-линолеинова киселина (АЛК/ALA, 15–25%) и гама-линолеинова киселина (ГЛК/GLA, 1–6%). Съотношението от линолеинова киселина и алфа-линолеинова киселина в конопените мазнини може да задоволи напълно нуждите ни от есенциални мастни киселини. И пълният протеин, и есенциалните мазнини, съдържащи се в конопените семена, са в идеални съотношения за човешкото хранене. 65% от протеиновото съдържание е във вид на глобулин едестин, който може да се усвоява от тялото в суров вид. За сравнение – соевите зърна трябва да се сготвят или покълнат, преди да може да се ядат.

Другите ползи от конопената мазнина са, че има страхотен ефект върху кожата и косата, защото ги подхранва на клетъчно ниво. Конопената мазнина се усвоява лесно от кожата и всички тези есенциални мастни киселини веднага се заемат за работа!

Приложение:

Конопът е идеалната храна за хора, които приемат малко количество есенциални мастни киселини и за спортисти. Освен това, конопените семена са добър източник на калций, желязо, витамин Е и по-малко фосфор, магнезий, цинк, мед и манган.Не съдържат глутен, казеин и галактоза. Затова те са много подходящи за хора, които не могат да усвояват тези вещества.

Начин на употреба:

• Конопените семена могат да се консумират сурови. Интересен факт е, че в китайските кина се продават печени семена от коноп. От накиснати конопени семена може да си направите вкусна напитка, подобна на мляко.
• Подходящ начин за приемане е добавянето им към смутита. Дори бихте могли да смесите с блендер/шейкър шепа конопени семена (цели или лющени) с плод или сок по ваш вкус.
• Пресните листа може да се ядат и на салата. Някои производители обработват конопените семена и предлагат ценни конопени продукти като олио, лющени семена, брашно или протеин на прах.
• Конопеното олио (олио от конопени семена) може да се консумира ежедневно без да се създаде дисбаланс на есенциалните мастни киселини. Тъй като конопените семена съдържат ненаситени мазнини, олиото може бързо да граняса. Затова е необходимо да се съхранява в тъмно-оцветени бутилки или да му се добавят консерванти. Освен това, конопеното олио не е подходящо за пържене, защото ненаситените мазнини се преобразуват при висока температура. По хранителните си качества студено пресованото конопено олио превъзхожда зехтина, затова е добре да го използваме в салати, смутита и други храни, които не включват пържене. Готвенето на каквато и да е мазнина понижава хранителната ѝ стойност и може да превърне полезните мастни киселини в не толкова добри вещества.

Напишете ревюNote: HTML is not translated!

Лош           Добър