Моной Де Таити, Масло от Гардения, Таитянска Гардения или екзотичната тайна за перфектната кожа. В следващите редове с радост и удоволствие разказваме за това бижу! Един нежен, изключителен, запаметяващ се аромат!

Какво е Моной и от къде произлиза?

 „Моной“ е таитянска дума, която означава „ароматизирано масло“, също и „свещено масло“. Любимо на френските полинезийци като омекотяващ природен продукт за кожа и коса, то вече е доста популярно в САЩ, започва да си проправя път и в Европа. Моной се прави като се накиснат цветчетата таитянска гардения (позната също като тиаре) в кокосово масло. Самата гардения (Gardenia taitensis) е била открита от учени на кораба на Капитан Джеймс Кук по време на първото му тихоокеанско пътешествие (1768–1771). Красивите бели цветя тиаре са душата и символа на Таити. С него свещениците миропомазват новородените след кръщенето, използват го и за освещаване на различни предмети. Не само жените, но и мъжете се закичват с гардении по време на церемонии и празници, а венците и герданите, сплетени от тях, се считат за израз на топъл прием и гостоприемство при среща с чужденци. Тиаре имат интензивен, сладък, упойващ аромат. Местните го пренасят в масло със специален процес, наречен „enfleurage” – френски термин, който обозначава метода на екстракция. Цветята се събират на ръка, преди венчелистчетата да са се разтворили и в рамките на 24 часа трябва да се поставят в кокосово масло. Киснат се в продължение на 15 дни, докато се развие цялото богатство от аромати. Минимум по 10 цветчета за литър масло е оригиналното съотношение в композицията.

Мирисът на тиарe е много популярен и в парфюмерията – доминиращо флорален, той отваря и възбужда сетивата. Среща се и в дамски, и в мъжки композиции, като навява усещане за далечни екзотични острови.

Чистото моной е наситен тропически дъх. Полу-стабилно масло, което означава, че се топи при температура над 24 °C.

Свойства и приложения:

  • Коса: Придава блясък на сухата, хвърчаща и късаща се коса. Заздравява косата и ускорява растежа ѝ. Може да се използва като подхранваща маслена маска преди шампоана.
  • Кожа: Местното население в южнотихоокеанските острови традиционно са използвали моной, за да предпазват и облекчават кожата от действието на острия вятър, силното тропическо слънце и изсушаващата солена вода. Това тропическо масло се оказва много добра целогодишна грижа и в умерените географски ширини като нашата. Хидратира и омекотява през зимата, когато кожата е пресушена и зачервена от студеното време, вятъра, климатиците и сухия въздух в помещенията.
  • Слънцезащитен фактор: През лятото ще донесе облекчение на обтегнатите участъци след излагане на слънце и при изгаряне. Не притежава слънцезащитен фактор, но подпомага добиването на тен с приятен нюанс.
  • Универсален крем: Може да се използва като омекотител за лакти и пети, както и като заздравител за нокти. Тъй като овлажнява, без да омазнява, и подобрява еластичността на кожата, моной може да се ползва като превенция против стрии. Добавен в домашна смес за сапун, той придава мекота на кожата, а няколко капки във ваната оставят интензивен тропически дъх за ароматерапия.
  • Бонус: Може да се използва като естествен парфюм!

Ако искате още сега да се запознаете с уникалното масло, може да поръчате тук: