Добре дошли в блога на Био Магазин „Тайната градина“!

Днес ще си поговорим за Босвелията или т.нар. Индийски тамян, каква е разликата между тях и има ли такава, какво точно е Босвелия, и защо е уникална и можем ли да й се доверим? В следващите редове ще отговорим на тези въпроси?.

 

Знаете ли, че наричат етеричното масло от тамян „Царят на маслата“? Това не е случайно, защото етеричното масло от тамян е едно от най-хубавите и всеобхватни като действие и трябва да бъде част от всяка ароматна аптечка. Факт е, че на пазара може да намерите много видове етерични масла от тамян, но за да се възползвате от всички негови свойства и да усетите безценните му качества, избирайте само 100% чисто и натурално масло от доказан производител. В асортимента на „Тайната градина“ ви предлагаме на Alteya Organics и Bioherba, като може да си закупите от нашият сайт. 


Често наименованита на Босвелия може да срещенете като Боселия серата, тамян, бял тамян, индийски тамян.


Дървото е характерно най-вече за територията на Индия, Персия и Северна Африка, където от хиляди години се използват чудодейните свойства на неговата смола. 


Босвелията позната още като Tамян е естествена смола (олибанум) от Тамяново дърво. Срещат се два вида тамян: Индийски (Boswellia Serrata) и Арабски (Boswellia Sacra).

Активната лечебна съставка на смолата е босвелиевата киселина, която е с изключително мощни противовъзпалителни свойства.

Тамянът е суровината за получаване на маслото. Тази смола се добива от дървото Босвелия, като извличането става от кората му. Чрез парна дестилация от смолата се получава етерично масло с отлични терапевтични качества.

От тук става ясно, че Тамянът е извлекът от смолата на Босвелия. Доказано е, че Босвелията има изключителната способност да лекува трудните за третиране артрози, коксартрози, остеоартрит, ревматични и други ставни заболявания. Тя успокоява болката и намалява възпалението, но също предпазва хрущяла от увреждане и стимулира производството на нови клетки. Подобрява и връща гъвкавостта и подвижността. По тази причина индийският тамян/босвелия може да се използва не само като профилактично средство, но и за лечение на напреднали патологични състояния, свързани със ставите.

Прилага се също при болки в гърба, подагра, навяхвания, травми и рани. Подпомага възстановяването на болното място, като облекчава отока и възпалението, стимулира възстановяването на увредените съдове и тъкани. Също подпомага бързото регенериране на кожата.

Освен това обаче босвелията има способността да лекува и възпаление на стомаха и червата. Използва се като средство за лечение при болестта на Крон, при колит и други стомашни проблеми.

Индийският тамян се прилага още за намаляване на холестерола, за понижаване нивото на триглицеридите, а поради антиоксидантните си и стимулиращи кръвообращението свойства – като превантивно средство срещу дегенеративни заболявания – алцхаймер, атеросклероза и др.

Последните изследвания със смолата показват, че тя е много ефективна при различни ракови състояния. Смята се, също така, че може да се прилага профилактично срещу определени форми на рак.

Особено важно е лечебното действие на Босвелията при астма. Знае се, че босвелиевата киселина има свойството да блокира левкотриените в организма, които са отговорни за развитието на възпалителни процеди, включително астма.

Също така смолата облекчава и разрежда спазмите на бронхите, което води до трайно подобрение на астматично болни пациенти.

Благодарим, че бяхте с нас в екзотичния и свещен свят на Босвелията. Очайквайте още много интересни и полезни статии!